Αποκατάσταση του δέρματος μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Αποκατάσταση του δέρματος μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Το καλοκαίρι για τους περισσότερους από εμάς είναι από τις αγαπημένες εποχές του χρόνου. Οι ημέρες μεγαλώνουν, η ψυχολογία μας βελτιώνεται, το δέρμα μας μαυρίζει και όλα μοιάζουν εμφανώς πιο όμορφα. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά στο δέρμα μας τους καλοκαιρινούς μήνες;

Το βασικότερο χαρακτηριστικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία διακρίνεται σε 3 κατηγορίες: την UVA,την UVBκαι την UVC. Η UVC εμφανίζει ισχυρή καρκινογόνο δράση, ωστόσο απορροφάται εξ’ολοκλήρου απ την στιβάδα του όζοντος και δεν προσεγγίζει την επιφάνεια της γής. Η UVB απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από την στιβάδα του όζοντος με αποτέλεσμα να αποτελεί μόνο το 5% της συνολικής υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης. Διεισδύει στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος και είναι υπεύθυνη για την πρόκληση των ηλιακών εγκαυμάτων. Σε αντίθεση με την UVB, η UVA διεισδύει σε όλα τα στρώματα του δέρματος φτάνοντας μέχρι το χόριο και είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων για την φωτογήρανση.

Οι επιβλαβείς επιδράσεις της UV ακτινοβολίας στο δέρμα προκαλούναι μέσω διάφορων μηχανισμών. Ένας από τους μηχανισμούς αυτούς είναι η διάσπαση του κολλαγόνου, που υπό την ηλιακή ακτινοβολία πραγματοποιείται σε ρυθμούς πολύ ταχύτερους από τους φυσιολογικούς. Επιπλέον, οι φυσιολογικά λεπτές ίνες ελαστίνης γίνονται άκαμπτες και παχιές με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του, σε μια διαδικασία που ονομάζεται ηλιακή ελάστωση.

Ένας δεύτερος σημαντικός μηχανισμός πρόκλησης βλαβών είναι η παραγωγή ελεύθερων ριζών. Οι ελέυθερες ρίζες είναι εξαιρετικά ασταθή μόρια που επηρεάζουν αρνητικά τις φυσιολογικές κυτταρικές λειτουργίες οδηγόντας σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται οξείδωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται φλεγμονές, μεταλλάξεις στο DNA, οξείδωση πρωτεϊνών και άλλα επιβλαβή αποτελέσματα.

Επιπλέον, η ηλιακή ακτονοβολία προκαλεί βλάβες στους φυσιολογικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA και μπορεί να αναστείλει την απόπτωση (διαδικασία κατά την οποία κύτταρα που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες αυτοκαταστρέφονται ώστε να μην μετατραπούν σε καρκινικά) αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Απέναντι σε όλους τους παραπάνω κινδύνους, το δέρμα έχει κάποιους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας ώστε να προστατεύεται.Η μελανογένεση αποτελεί τον σημαντικότερο μηχανισμό άμυνας του δέρματος. Μετά την έκθεση στην UV ακτινοβολία τα μελανοκύτταρα διεγείρονται για την παραγωγή μελανίνης με αποτέλεσμα το δέρμα να μαυρίζει και έτσι να απορροφάται σημαντικό μέρος της ακτινοβολίας.

 Ένας ακόμα σημαντικός μηχανισμός άμυνας είναι η πάχυνση της επιδερμίδας. Κατά την έκθεση στον ήλιο, τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και χωρίς να είναι ομοιόμορφα, με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται έως και 10 φορές παχύτερη και να προστατεύει τα κύτταρα των βαθύτερων στιβάδων του δέρματος.

Τέλος, εφόσον έχουν δημιουργηθεί κάποιες βλάβες, το δέρμα διαθέτει μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNAή καταστροφής δυνητικά καρκινικών κυττάρων όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Είναι όμως αρκετοί οι παραπάνω μηχανισμοί για να παραμείνει το δέρμα μας προστατευμένο από την ηλιακή ακτινοβολία; Η απάντηση δυστυχώς είναι όχι καθώς η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι πολύ ισχυρή. Η καλύτερη επιλογή που μπορεί κάποιος να κάνει είναι να αποφεύγει την πολύωρη και συνεχόμενη έκθεση στον ήλιο ιδίως κατά τις μεσημεριανές ώρες. Επιπλέον, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η χρήση αντηλιακής προστασίας καθημερινά και κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Το αντηλιακό ιδανικά θα πρέπει να εφαρμόζεται περίπου μισή ώρα πρίν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται σε συχνότητα ανάλογη του δείκτη προστασίας που παρέχει.

Σε περίπτωση όμως που έχουμε εκτεθεί στον ήλιο και νιώθουμε το δέρμα μας ταλαιπωρημένο δεν αγχωνόμαστε!

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία είναι η αυξημένη παραγωγή σμίγματος. Επομένως, πρώτο βήμα για την καταπράυνση του δέρματος είναι ένας βαθύς καθαρισμός στο κέντρο αισθητικής. Αυτό θα βοηθήσει στο να καθαρίσει σε βάθος το δέρμα, ώστε οι επόμενες θεραπείες ή τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν να έχουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.Δεν ξεχνάμε όμως ότι την μεγαλύτερη βαρύτητα για μια υγιή επιδερμίδα έχει η καθημερνή φροντίδα στο σπίτι.

Η φροντίδα στο σπίτι ξεκινάει με την εφαρμογή ενός ήπιου καθαριστικού το οποίο θα είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του δέρματός μας. Η χρήση ενός αντιοξειδωτικού προϊόντος σε μορφή κρέμας ή ορού το πρωί συμβάλλει στην καταπολέμιση των ελεύθερων ριζών και την μείωση του οξειδωτικού στρες. Ποτέ δεν παραλείπουμε τηνχρήση αντηλιακού το πρωί και την ανανέωσή του κατά την διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ ενυδατώνουμε το δέρμα μας, ιδανικά με κάποιον ορό που φτάνει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και περιέχει ισχυρούς ενυδατικούς παράγοντες, όπως το υαλουρονικό οξύ. Τέλος, εφαρμόζουμε μια ενυδατική κρέμα η οποία θα κλειδώσει το αποτέλεσμα της ενυδάτωσης και θα μειώσει την διαδερμική απώλεια ύδατος.